Örgütlü bir ortamda yaşamak nedir?
Zamandan bağımsız bir mekan, asla insansız düşünülemez.Bir kenti inşa ederken, öncelikle onu var eden elementlerin ihtiyaçları doğrultusunda ilerlemek gerektiğini hatırlatmakta yarar olduğunu düşünüyorum.Bu ara severek okuduğum bir kitaptan ¨Bekir Ağırdır-Bize Yeni Bir Söz Lazım ¨ alıntı yaparak, konuyu başlığa bağlamak istiyorum.
Demem o ki; günümüzün belirsizliğe ve karmaşıklığa yaslanan değişim tarzına sanayi toplumunun ideolojileri maalesef cevap vermekte zorlanıyor.Tarihçesine baktığımızda milattan önceki yıllara kadar giden bir kentin, yakın tarihteki imar planları üzerine kafa yormak gerekiyor. Toplumsal örgütlenme biçiminin evrensel tanıma ters düştüğünü göz önünde bulundurursak açıkçası liyakatsız, primitif insan türünün hegomonik yönetim anlayışıyla bugüne kadar geldik.
Bursa’nın Tophane sırtlarından, gözümüzün alabildiği uçsuz bucaksız ovaya baktığımızda, ‘Mutsuzluğun resmi işte budur’ dedirtecek kadar öfke halinin ruhumuzu sarmaması işten bile değil.Bu becerememe hali, insanın bile isteye yaptığı bir davranış biçimi olamaz herhalde. Neden mutlu olmak dururken ya da benzerini daha güzel ve estetik bulurken aynı koşullar altında insanoğlu kendisini beceriksiz sınıfına sokmakta ısrarcı davranır anlamış değilim.Psikoloji ya da sosyoloji bilimlerinin bizzat kafa yorduğu fakat nesnel verilerin sonuç vermediği bir ortamda amiyane bir tabirle kafam bir milyon oldu.
HUZURUN VE ESTETİĞİN ANLAM YİTİRDİĞİ MEKAN:GÖRÜKLE
Tarihçesi üzerinde kafa ütülemektense, sığ gözlemlerim üzerine cümle kurmayı daha çok tercih edeceğim. Niceliğin niteliğe galebe çaldığı ‘Pavyon Çağı’nda yaşamanın bedenimde ve ruhumda yarattığı tahribatı azaltmak bir yana, minimum düzeyde, soluk alıp-verdiğim için kendimi tanrıya şükreder buluyorum.
Karar verme gücünün bizde olmadığını görüp, saç-baş yolduğunuzu biliyorum.Bunun adına demokrasi diyerek, yalanı ve algıyı gerçekmiş gibi sindirmemizin şerefine hep birlikte kadeh kaldırmak istiyorum. Evet, ben artık görükleli Uka’yım (Gandi’nin en çok sevdiği en alt sınıftan arkadaşı)
Uka kim? diye merak edenleriniz olursa Şiddete Hayır Gandhi kitabını okumasını tavsiye ediyorum. Burada Gandhi’nin Uka hakkında söyledikleri çok anlamlı ve ders çıkartılabilecek nitelikte.